Missa Hominis i Grankulla 2014

Missa Hominis, med text av Åke Grandell, framfördes i två tonsättningar i Grankulla kyrka den 2 mars. Texten är igenkännbar som mässa, men bär samtidigt ett personligt, ärligt och angeläget uttryck.  Först hördes den i tondräkt av Kaj-Erik Gustafsson, som med sitt osvikliga kyrkomusikalisk-arkitektoniska handlag hade fött fram en koncis och uttrycksfull uttolkning. Borgå Kammarkörs sång under Eric-Olof Söderströms fasta och musikantiska ledning, Reidar Tollanders gedigna insats vid orgeln, Johanna Almarks säkert framförda sopransolo och Laura Haveris flöjtstämma bidrog alla till att kompositörens intentioner kom väl fram.

Sedan framfördes Lasse Sjöstens raffinerat kammarjazziga tonsättning av Missa Hominis. Tollander övertog körledningen och Mats Lillhannus var Almarks partner i sångsolopartierna.
Sjöstens version av Missa Hominis är skön musik, och också – även med sina för mässtraditionen ovanliga grepp, som ett Gloria i balladtempo – bra mässmusik. Den fungerar fint i konsertform, och kan med tillägg av församlingssångpartier lätt göras till en ”riktig”, firad mässa.

Foto: Märta Westerback


Eric-Olof Söderström dirigerar Borgå kammarkör.
Eric-Olof Söderström dirigerar Borgå kammarkör.
Reidar Tollander och Borgå kammarkör.
Reidar Tollander och Borgå kammarkör.